Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ...


ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ 
ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ
 «ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟΝ Η ΕΛΛΑΣ»
Συγγραφέας: ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ
Εκδόσεις: ΛΙΒΑΝΗ
Σελίδες: 606
Κατηγορία: ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

     Ο Νότης (Επαμεινώνδας) Μαριάς είναι μία πολυσχιδής προσωπικότητα· η επιστημονική του πληρότητα συνδυάζεται με την αγωνιστική του πολιτική-κοινωνική παρουσία. Το τελευταίο βιβλίο του ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ συνθέτει τις παραπάνω ιδιότητες και χαρακτηρίζεται από σαφήνεια και ενάργεια του λόγου. Το βιβλίο είναι προσιτό και κατανοητό, χωρίς να χάνεται η ακρίβεια και η επιστημονικότητά του.

Ο Νότης Μαριάς είναι καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Πανεπιστημίου Κρήτης· η λίστα των επιστημονικών του σπουδών και δραστηριοτήτων είναι μεγάλη -μια ακροθιγής καταγραφή βρίσκεται στο αναφερόμενο βιβλίο.
Μεγάλη είναι και η λίστα των πολιτικών και κοινωνικών του αγώνων: Συμμετέχει ενεργά στο Κίνημα κατά του Μνημονίου και της κατοχής, ως πρόεδρος της πολιτικής ένωσης των Αντιμνημονιακών Πολιτών· παρέστη ως δικηγόρος στο ΣτΕ κατά την εκδίκαση αίτησης ακύρωσης κατά του Μνημονίου και υπήρξε -με την φυσική του παρουσία και τους λόγους του- ηγετική παρουσία στο Κίνημα των Πλατειών και των Αγανακτισμένων. Ο λαός του Ηρακλείου Κρήτης τον έχει εκλέξει βουλευτή με τον συνδυασμό των Ανεξάρτητων Ελλήνων του Πάνου Καμένου (με τον οποίο συνεργάζεται πολιτικά) στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012.
     Το βιβλίο του ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ φωτίζει το θέμα του Μνημονίου, γνωστό ως επικεφαλίδα αλλά άγνωστο στις διαστάσεις και επιπτώσεις του. Η συστηματική αντί-πληροφόρηση, και ο έξωθεν επιβαλλόμενος Ψυχολογικός Πόλεμος των «ΜΜΕ», προβάλει το Μνημόνιο είτε σαν αναπότρεπτη εξέλιξη μιας ασαφούς «κρίσης» (αυτήν την παγίδα δεν αποφεύγει μέρος της Αριστεράς), είτε σαν τιμωρία για τις επιλογές ενός δήθεν ανήθικου λαού.
     Ο Νότης Μαριάς προσπερνά τις παραπάνω απολίτικες, αντιεπιστημονικές και τελικά ύποπτες προσεγγίσεις και εξετάζει το Μνημόνιο με τα εργαλεία της Επιστήμης και της πολιτικής σκέψης. Από την αρχή ξεκαθαρίζει τις προθέσεις και την μέθοδό του. Χαρακτηρίζει «ύποπτη και προαποφασισμένη την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ» ενώ παράλληλα απαντά στο ερώτημα «πώς θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει το Μνημόνιο». Ακολούθως προχωράει στο σύνολο των πολιτικών επιλογών του Νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη, αναλύει τα ιδεολογήματα πάνω στα οποία στήνεται η Υστερία των… Ελλειμμάτων μαζύ με την Δικτατορία των Τοκογλύφων, παράλληλα, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος, καταγράφει και επεξηγεί όλα τα όργανα της «Ευρωπαϊκής Ένωσης» καθώς και τις αξίες πάνω στις οποίες αυτή χτίζεται.
   Εξετάζοντας το Μνημόνιο, αποδεικνύει ότι αυτό παραβιάζει συστηματικά τις αξίες αλλά ακόμα και το δίκαιο της ΕΕ, και βέβαια το Ελληνικό Σύνταγμα. Παράλληλα εξετάζει τη «λειτουργικότητα» του Μνημονίου σε βάρος της Δημόσιας Περιουσίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της Βιοτικής Αξιοπρέπειας του λαού. Στο βιβλίο του αναλύεται «πού πάνε τα λεφτά» της «βοήθειας» αλλά και οι Γερμανικές αποζημιώσεις· αναλύει επίσης το πρόβλημα του ελληνικού «χρέους», και την έννοια του Επονείδιστου Χρέους, το οποίο ένα κράτος μπορεί -αλλά και υποχρεούται έναντι των πολιτών- του να μην το πληρώσει.
     Στο δια ταύτα, ο Νότης Μαριάς (με την πολιτική ιδιότητα τώρα) προτείνει ως τη μόνη ρεαλιστική αλλά και αναγκαία πολιτική λύση την ίδρυση ενός Αντιμνημονιακού, Κοινωνικού Μετώπου Εξουσίας και καταγράφει το ελάχιστο εκλογικό πρόγραμμα.
    Στο βιβλίο ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ο αναγνώστης θα μοιραστεί τον πλούτο γνώσεων του συγγραφέα και μάλιστα όχι μόνο σε θέματα Μνημονίου.Το βιβλίο είναι εξαιρετικά ευκολοδιάβαστο, επειδή ο συγγραφέας ξεδιπλώνει με άνεση τη σκέψη του, έτσι το μεγάλο μέγεθος του βιβλίου δεν είναι αποτρεπτικό· μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σαν Βιβλίο Θεματολογημένων- Λημματολογημένων Γνώσεων (Reference Book), ο πίνακας των περιεχομένων είναι πολύ χρηστικός και ο αναγνώστης θα βρει με άνεση ό,τι τον ενδιαφέρει.
     Τελικά το όφελος του αναγνώστη από την ανάγνωση αυτού του βιβλίου είναι ότι φεύγει από την χώρο της ομίχλης που έντεχνα τον έχουν οδηγήσει τα γνωστά συμφέροντα και κατανοεί πλήρως τι σημαίνουν «αγορές», «χρέος», «σύμμαχοι»… Και βέβαια κατανοεί ότι υπάρχουν οι πολιτικές λύσεις για την Εθνική Ανεξαρτησία και την ευημερία του λαού.

ΜΔ